Anasayfa > Makaleler > ANONİM ŞİRKETLERDE İŞTİRAK HİSSESİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI KURUMLAR VERGİSİ KANUNU
BİLGİLENDİRME YAZILARI
ANGIN-2013-19
ANONİM ŞİRKETLERDE İŞTİRAK HİSSESİ SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI KURUMLAR VERGİSİ KANUNU (Md.5/1-e) ve KURUMLAR VERGİSİ TEBLİĞİ NO:1
Kurumların en az 2 tam yıl aktiflerinde yer alan iştirak hisselerinin, satışından doğan kazançların %75’lik kısmı kurumlar vergisinden istisnadır.
- Bu istisna satışın yapıldığı yıl uygulanır.
- İstisnadan yer alan %75’lik kısım satışın yapıldığı yılı izleyen 5. yılsonuna dek pasifte özel bir fon hesabında tutulur. (Örneğin satış 2013’de yapıldıysa 2018 yılı sonuna dek)
- Satışın bedeli, satışın yapıldığı yılı izleyen 2. yılsonuna dek tahsil edilmelidir. ( Örneğin satış 2013’de ise 2015 sonuna dek) Bu sürede tahsilat yapılamazsa zamanında istisnadan dolayı alınmayan vergiler cezalı olarak alınır.
- İstisna edilerek fona eklenen kazançtan 5 yıl içinde herhangi bir şekilde (sermayeye ekleme dışında) başka bir hesaba nakil, çekme, aktarma yapılamaz. Ayrıca 5 yıl içinde işletme tasfiyeye bile girse zamanında istisnadan dolayı alınmayan vergiler geri istenir.
- İştirak hissesi deyince anonim şirketlerde ortaklık payı ya da hisse senetleri anlaşılır.
- 2 yıllık sürenin hesabında, devir halinde iştirak hissesinin devralınan kurumdaki ilk iktisap tarihi esas alınır. (Nevi değiştirme devir sayılır.)
- Fon hesabına alma işlemi satışın yapıldığı yılı izleyen yılbaşından başlayarak kazancın beyan edildiği KV beyanının verildiği tarihe dek yapılmalıdır. Örneğin satış 2013’de yapıldıysa 2014 yılı başından 2014 Nisan sonuna dek fona alma işlemi yapılmalı. Böylece istisnadan yararlanacak kazanç tutarı, satışın yapıldığı yılın genel sonuç hesaplarına yansır ve kurum beyanının ilgili satırında gösterilerek istisnadan yararlanır.
- İstisnadan geçici vergi dönemlerinde de yararlanılabilir. Ancak yukarıda belirtilen sürede istisna kazanç fon hesabına alınmazsa geçici vergilerde cezalı tarhiyat yapılır.
- Fon hesabına alınan kazanç mükelleflerce sermayeye eklenebilir.
- Fon hesabında tutulan kazanç 5 yıl içinde ya da 5 yıl geçtikten sonra bile işletmeden çekilse (sermayeye ekleme dışında) bu işlem kâr dağıtımı sayılır. Ve GV stopajına tabidir.
KDV AÇISINDAN (KDVK 17/4-r)
Kurumların aktifinde en az 2 yıl süreyle bulunan iştirak hisselerinin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler KDV’den istisnadır.
ORTAKLIK PAYI SATIŞINDA GV
Ortaklık payı satışının bir de hissesini (ortaklık payını) satan ortak yönünden vergilenmesi durumu vardır.
GVK Mükerrer 80/4. Maddesine göre Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazanç değer artış kazancıdır. Bu kazancın 2013 yılı için 9.400,00 TL’lik kısmı GV’sinden istisnadır.
Ancak aynı maddenin 1.bendine göre tam mükellef kurumlara ait olup 2 yıldan fazla süre ile elde tutulan hisse senetlerinin elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar GV’den istisnadır.
Bu durumda pay (hisse senedi) senedi çıkardıktan sonra ortaklık payı satışını yapmak durumunda GV hesaplanmamaktadır. Ama pay senedi çıkarmadan ortaklık payının satışı değer artış kazancı olarak GV’ne tabi olacaktır.
Ayrıca ortaklık hak ve hisselerinin satışından doğan kazanç kurum bünyesinde sermayeye eklendiğinde, şirketten bir para çıkışı olmadığı gibi ortağında elde ettiği bir değer artış kazancı bulunmamaktadır.