Skip Navigation LinksAnasayfa > Makaleler > HAZİNECE KARŞILANAN SSK PRİMLERİ HAKEDİŞLER VE KDV


HAZİNECE KARŞILANAN SSK PRİMLERİ HAKEDİŞLER VE KDV

5510 sayılı Sosyal Sigortalar yasasının 81/I bendinde özel sektör işverenlerinin bu maddenin 1. fıkrasının a bendine göre malulluk-yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinden işveren hissesinin 5 puanlık kısmı hazinece karşılanır denmektedir.

Bu suretle yapılan hakediş ödemelerinde işveren sigorta priminin hazinece indirilmeden önceki hakediş bedeli üzerinden KDV hesaplanması gerekiyor.

VERGİYE TABİ OLMAYAN İŞLEMLERLE İLGİLİ YÜKLENİLEN KDV

Türkiye’de KDV mükellefi olan bir firmanın yabancı bir ülkede kurulu fabrikasında yada herhangi bir işletmesinde üretilen malların yine yurt dışında satılması KDV’ye tabi değildir. O yüzden bu işlemler nedeniyle Türkiye’de bir mal veya hizmet alımı yapılıp KDV ödenmişse bunlar indirilemez.(KDVK 30/a)

Örneğin Türkiye’de kurulu bir firmanın yurt dışında açmış olduğu bir benzin istasyonunda sattığı ürünler yine o ülkede satıldığı için KDV’ye tabi değildir. Bu benzin istasyonunda satılan ürünler nedeniyle Türkiye’de yüklenilen KDV varsa bunlar indirim konusu yapılamaz.

ZAYİ OLAN MALLAR NEDENİYLE YÜKLENİLEN KDV İNDİRİLEMEZ

- İmalatta kullanılmak üzere alınan ancak daha imalata girmeden eskime-bozulma-çürüme-paslanma-çatlama vb. nedenlerle kullanılamaz hale gelen hammadde malzeme ve ambalaj maddeleri

- Hatalı dikim-renk farklılığı-leke vb. nedenlerle satılamadığından imha edilen mallar için yüklenilen KDV indirilemez.

DEĞERİ DÜŞEN MALLAR NEDENİYLE YÜKLENİLEN KDV

Malın tamamen yok olmayıp değerinin düşmesi durumunda bu malların alışında yüklenilen KDV indirilebilir.

Örneğin;

- Üretim sırasında renginde sorun olan giyecekler

- Yangında tamamen yok olmamış ancak düşük değerli satılabilen mallar nedeniyle yüklenilen KDV indirilebilir.

ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞLERİ İLE İLGİLİ SORULAR

1- ARSA KARŞILIĞI İNŞAAT İŞİ BİR TRAMPA (DEĞİŞ TOKUŞ) MIDIR?

Son çıkan 60 nolu KDV sirkülerine göre arsa karşılığı inşaat işi bir trampa işlemidir. Yani bu işlemde karşılıklı 2 teslim vardır. Önce arsa sahibinin müteahhide arsayı teslimi vardır ardından da müteahhidin arsaya karşılık olarak arsa sahibine bağımsız bölüm teslimidir.(Bu teslimin içinde … teslim edilen bağımsız bölümlerin arsa payları da bulunmaktadır.) bu göre karşılıklı iki işlem olduğundan karşılıklı faturalaşma da zorunludur.

Oysa Danıştay asa karşılığı inşaat işlerinin trampa olmadığı yani faturalaşmanın gerekmediği yönünde kararlar vermiştir.

Ancak Maliyenin görüşü trampa olduğu ve iki yönlü faturalaşma gerektiği şeklindedir.

2- ARSA KARŞILIĞI İNŞAATLARDAFATURALAŞMA NE ZAMAN OLMALIDIR?

60 nolu KDV sirkülerine göre arsa karşılığı bağımsız bölümleri arsa sahibine teslimi ile gerçekleşir. Aynı sirkülerde teslimin tapuya tescil ile gerçekleştiği o yüzdende tapuya tescil tarihinde fatura kesilmesi gerektiği belirtilmektedir. Ancak tescilden önce bağımsız bölümler arsa sahibinin tasarrufuna bırakılmışsa o zaman bu tarihte vergiyi doğuran olay gerçekleşmiştir ve fatura düzenlenmelidir. Yani faturalaşma eş zamanlı olarak yapılacaktır. Teslim (tapuya tescil) veya kullanıma bırakma (arsa sahibinin dairenin içine yerleşmesi veya kira alması) hallerinde karşılıklı fatura düzenlenecektir. Ancak arsa bireysel mülkse arsa sahibi açısından fatura ve KDV aranmaz.

3- KARŞILIKLI OLARAK DÜZENLENECEK FATURALARIN BEDELİ NE OLMALI?

60 nolu KDV sirkülerine göre müteahhidin arsa sahibine düzenleyeceği faturada verilen bağımsız bölümün arsa payı dahil ensal bedelinin esas alınması gerektiği belirtiliyor. Arsa sahibince düzenlenecek arsa devir faturasında ise yine bağımsız bölümlerin arsa payı dahil ensal bedeli esas alınacaktır. Burada maliye idaresi trampa edilen malların arsanın tamamı ve arsa payı dahil bağımsız bölümler olduğunu kabul etmektedir.

Her iki teslimde de işlem bedeli emsaline göre açıkça düşük olursa emsal bedel uygulanacaktır. Bu durum cezalı tarhiyatı da gerektirebilir.

4- KARŞILIKLI DÜZENLENECEK FATURALARDA KDV ORANI NE OLACAK?

60 nolu sirkülere göre müteahhit düzenleyeceği bağımsız bölüm teslim faturasında bağımsız bölümün niteliğine göre (%1 veya %18) KDV uygular. Arsa sahibi ise teslim ettiği arsa payı için %18 KDV hesaplar. Aslında müteahhit arsa sahibine bir daire satışı yapmamakta bir inşaat yapım hizmeti vermektedir. Bu yüzden KDV %18 olmalıdır. Ama Maliye böyle kabul etmemekte her iki tarafta bir satış olduğunu varsaymaktadır. O yüzden KDV her iki tarafta farklı olmaktadır.

5- ARSA KARŞILIĞI İNŞAATLARDA ARSA SAHİBİ YÖNÜNDEN KDV 17/4-r BENDİNDEKİ İSTİSNA UYGULANIR MI?

En az 2 yıl şirket aktifinde kalması koşulu ile bu arsa devrine de KDV istisnası uygulanır. Ancak bir sürprizle karşılaşmamak için özelge istenmesi önerilir.

6111 SAYILI YASA İLE GETİRİLEN SİGORTA PRİM DESTEĞİ

Aşağıda yer alan koşullara sahip sigortalıların işe alınış tarihinden başlayarak 6 ay ile 54 ay arasında değişen sürelerde sigorta primi işveren hissesi İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır.

a- Sigortalı 01-03-2011 den sonra işe alınmış olacak. Yararlanmak için son tarih ise 31-12-2015 dir.

b- Sigortalı 18 yaşından büyük olacak.

c- Sigortalı mesleki yeterlilik belgesi sahibi yada mesleki ve teknik eğitim görmüş olacak.

d- Sigortalının işe girişinden önceki 6 ayda herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmamış olması gerekir.

e- Sigortalının fiilen çalıştığı süreler için destekten yararlanılabilir.

f- Alınan sigortalı, işyerinin ortalama sigortalı sayısına ek olmalıdır. Yani bir sigortalı çıkarılıp onun yerine alınan sigortalı için teşvikten yararlanılamaz.

g- Sigortalıyı çalıştıracak işyerinin SGK’ ya yasal süresi geçmiş borcu olmamalı. Aylık prim ve hizmet belgeleri yasal süresinde verilmeli, primleri yasal süresinde ödenmelidir.