Skip Navigation LinksAnasayfa > Makaleler > ÖTV UYGULAMASINDA I SAYILI LİSTENİN B CETVELİNDEKİ MALLARIN BU LİSTEDE YERALMAYAN MALLARIN İMALATINDA KULLANILMASI OLAYINDA İNDİRİM VE İADE



BİLGİLENDİRME YAZILARI

ANGIN-2015-10

ÖTV UYGULAMASINDA I SAYILI LİSTENİN B CETVELİNDEKİ MALLARIN BU LİSTEDE YERALMAYAN MALLARIN İMALATINDA KULLANILMASI OLAYINDA İNDİRİM VE İADE

(I NOLU ÖTV UYGULAMA TEBLİĞİ )

1- ÖTV mükellefince 1 sayılı liste B cetvelindeki bir malın, bu listede yer almayan bir ürünün imalinde kullanılmak üzere bu ürünün imalatçısına satışında B cetvelindeki vergi tutarları üzerinden vergi beyan edilerek ödenir.

İthalatçı-imalatçı tarafından ithal edilen B cetvelindeki bir malın ÖTV’ye tabi olmayan bir ürünün imalatında kullanılması da ÖTV yasası uyarınca satış sayılır. Bu ithalatçı imalatçılar B cetvelindeki tutarlar üzerinden vergi beyan edip öderler. Bu uygulama kapsamında ÖTV’ye tabi olmayan bir malın imalatında kullanılan I/B cetvelinde yer alan bir malın ithali sırasında gümrükçe alınan teminat çözümü yapılır. Ancak ithalatçı-imalatçı tarafından ithal edilen aynı mal ÖTVK’na ekli diğer listelerdeki bir malın imalatında kullanılırsa bu durum ÖTVK uyarınca satış sayılmaz. Bu şekilde üretimde kullanılan mallar için ÖTV beyan edilmez ama üretilen mallar satılınca ÖTV beyan edilir. Bunun üzerine bu mallar için ithalde ödenen teminat çözülür.

2- Üretimde Kullanma

ÖTV iadesinden yararlanmak için ÖTV mükelleflerinden alınan malların, satın alma tarihini izleyen ayın başından başlayarak 12 ay içinde üretimde kullanılması gerekir. ÖTV’ye tabi olmayan malın imalatında kullanılmak üzere ithal edilen mallarında ithali izleyen ay başından başlayarak 12 ay içinde imalatta kullanılması gerekir.

3- Sanayi sicil belgeli imalatçılar, imal ettikleri ürünün bünyesinde girdi olarak kullandıkları mallara ilişkin iade isteyebilirler.

Bu imalatçılar tarafından temizlik, test, yağlama vb. amaçlarla imalatı yapılan ürünün bünyesine girmeyen yardımcı madde ya da sarf malzemesi olarak kullanılan mallara ait ödenen ÖTV’nin iadesi istenemez.

4- İadesi İstenebilecek Tutar

İmalatçıların, I/B cetvelinde yer alan malları satın alıp, bu listede olmayan bir başka malın üretiminde kullanmaları durumunda, ya da ithal edip ÖTV’ye tabi olmayan bir başka malın üretiminde kullanmaları durumunda iadesini isteyebilecekleri tutar, bu mallar için daha önce ödenmiş ÖTV tutarı ile yasaya ekli kararname eki kararın 1.maddesinde belirlenen orana göre hesaplanan ÖTV arasındaki fark kadardır.

İthal edilen mallar ÖTV 1 sayılı liste dışındaki diğer listelerde yer alan malların üretiminde kullanılırsa bu durum ÖTV’ye tabi bir satış sayılmadığından iade istenemez.

5- İade İsteme Süresi

İade üretimde kullanma süresi olan 12 aylık süre içinde istenecektir. Ancak 12. Ay içerisinde yapılmış kullanımlara ilişkin iade talebi o ayı izleyen ayın sonuna kadar yapılabilir. Bu süreler geçince iade istenemez.

6- İade Uygulaması

Nakden ve mahsuben iadede, iade talep dilekçesine şu belgeler eklenir:

- Sanayi sicil belgesi ( aslı ya da noter onaylı örnek )

- İade konusu ÖTV içeren mal alımına ait faturaların listesi

- Ekpertiz Raporu

İmal edilen malda ne kadar iadeye konu ÖTV kullanılması gerektiğini ve fire miktarını gösterir. Sanayi Odasından alınacak.

- Ekpertiz raporu doğrultusunda imalatta kullanılan miktarın uygun olduğunu gösteren tablo

- İmalatçılar için İmalatta Kullanılan Mal Bilgileri Tablosu ( GİB internet sitesinde var )

- İmalatta kullanılmak üzere temin edilen iadeye konu malların iade istenen döneme ait dönem başı stoku, dönem içi alışlar, imalatta kullanılan miktarlarıyla dönem sonu stokunu gösteren tablo

- İmal edilen malların o döneme ait dönem başındaki stoku-dönem içi imalat-dönem içi satış ve dönem stokunu gösteren tablo

Bu belgeler tamamsa konu vergi incelemesine sevk edilir ve vergi inceleme raporu sonucuna göre iade yapılır.