Skip Navigation LinksAnasayfa > Makaleler > ÖZEL OKULLARDA VERGİLEME



BİLGİLENDİRME YAZILARI

ANGIN-2015-02

ÖZEL OKULLARDA VERGİLEME

1- Kurumlar Vergisi İstisnası (KVK md. 5/1-ı)

Özel okul işletmesinden dolayı 5 yıl süreyle KV’den istisnadır.

Okulda yemek ve barınma hizmeti de verilirse, bu hizmetler toplam ücretin içindeyse istisna uygulanır.

Yararlanmak için Maliye Bakanlığına başvurulacak. İstisna faaliyete geçtiği dönemden başlar.

Örn. Ağustos /2014’de faaliyete geçen bir özel okul 01.08.2014 -31.07.2015 özel hesap dönemini kullanıyorsa bu dönem istisnanın 1.yılı olmak üzere 5 yıl KV istisnası uygulanır.

İstisnadan her okul ayrı yararlanır. Yani 2. bir okul yapılırsa o da ayrıca yararlanacak.

KV’den istisna olan eğitim işinden kurum zarar etmişse bu zarar diğer gelirlerden düşülmez.

Okulda kantin satışları-okul giysisi ve okul kitabı satışları yapılıyorsa bunlara istisna yoktur.

2- Özel Okullarda Eğitim-Öğretim Desteği Uygulaması

Okul öncesi için 2.500,00 TL (Yıllık)

İlkokul için 3.000,00 TL (Yıllık)

Orta Öğrenim için 3.500,00 TL (Yıllık)

Okul bu tutarları öğrenci yerine devletten alacaktır. Öğrenim ücretinin devlet destekli kısmının faturası MEB’na düzenlenecek, kalan tutar öğrenciye düzenlenecek.Faturalar % 35-%35-%30 şeklinde Kasım-Şubat ve Haziran’da düzenlenecektir.Öğrenim desteği faturaları 1.000,00 TL’yi aşarsa MEB’na düzenlendiğinden tevkifatlı olarak düzenlenecek (Tevk. oranı 5/10)

Ayrıca ,bu ödemelerde KDV hariç tutardan binde 9,48 (2014) DV ödenir.

3- Eğitim Yatırımlarına Destek

Eğitim Yatırım Desteklerinden yararlanmak için Teşvik Belgesi almak gerekir.

Teşvikler bölgelere göre verilmektedir. İller burada 6 bölge halindedir.

Özel sektör tarafından yapılacak okul öncesi-ilk -orta ve lise eğitim yatırımları öncelikli yatırımlar arasında sayılmıştır. Buna göre bu yatırımlar 5. Bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanır.(yatırım hangi ilde olursa olsun). Bu yatırımlar komple yeni yatırım da olabilir, genişletme yatırımı ya da modernizasyon yatırımı şeklinde de olabilir.

Burada bir diğer koşulda en az yatırım 1. ve 2. bölgede 1 milyon TL, diğer bölgelerde 500.000,00 TL ve üzerinde olmalıdır.

Bu konular için 2012/3305 sayılı BKK ve 2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkındaki Kararın Tebliği bulunmaktadır.

Teşvikler

- Gümrük vergisi istisnası:(YTB kapsamında yapılan makine ve teçhizat ithalinde).

- KDV İstisnası:(YTB kapsamında makine ve teçhizat satışlarında )-KDVK 13/d.

- Vergi İndirimi: Okul yatırımına 31.12.2014’den önce başlanmışsa yatırıma katkı %40 -vergi indirim oranı % 80’dir. (KVK 32/A).İlk 5 yıl zaten KV istisnasından yararlanan özel okul 6. yıldan başlayarak da kazancına indirimli KV uygulayacaktır.

- Sigorta primi İşveren Hissesi Desteği:Yatırıma 31.12.2014 öncesi başlanmışsa destek 7 yıl uygulanacak . (Sonra başlanmışsa 6 yıl )

Burada komple yeni yatırım varsa istihdam için ödenecek sigorta primi işveren hissesinin asgari ücrete karşılık gelen kısmı devletten karşılanır.

- Faiz Desteği:

Bölgesel teşvik kapsamında destekten yararlanan yatırımlar için kullanılan banka yatırım kredilerinin TL kredilerde 5 puanı-dövizli kredilerde 2 puanı devletten karşılanır.

4- Eğitim öğretimde KDV

Genel oran % 8’dir. Servis ve yemekte de % 8’ dir. Eğitimde KDV açısından vergiyi doğuran olay tahsilata bağlı değildir. Aylık dönemlerde alınan eğitim ücretlerinde aylık dönemde verginin doğabileceği de özelgelerle açıklanmıştır.

5- KDV 17/2’ deki KDV İstisnası

KDVK 17/2-b’ye göre,

Özel okullarca bedelsiz verilen eğitim öğretim hizmetlerinde ilgili dönem kapasitelerinin %10’unu geçmemek üzere verilen bedelsiz hizmetler KDV’den istisnadır.

Bu istisna özel okulların okutmak zorunda olduğu %3 oranındaki ücretsiz öğrenci ile ilgilidir.

Ayrıca tam burslu okuyan öğrencilere düzenlenen faturalar KDVK 17/2-b’ye göre istisnadır. Kısmi burslu okuyan öğrenciler ise iskonto olarak kabul edilmiştir. Bu istisnadan dolayı KDV iadesi yoktur.

6- KDV İadesi

Eğitim-öğretimde KDV iadesi 2 nedenle ortaya çıkar:

1- Tevkifatlı faturalardan (Eğitim desteği faturaları gibi)

2- İndirimli oranlı hizmet satışlarından

İndirimli oranlı satışlardan dolayı KDV İadesinde iade ya yıl içinde mahsuben istenebilir, ya da sonraki yıl nakit veya mahsuben istenebilir. 2015 yılında 19.500,00 TL’nin üstündeki KDV iadeleri istenebilecektir. Burada üst sınırda işlem bedelinin %10’u olacaktır.(%18 Genel Vergi oranı - %8 sektörel vergi oranı)Burada yapılmak istenen indirimli %8 oran uygulaması ile devirlerde ortaya çıkan %10’luk farkın iadesidir.