Skip Navigation LinksAnasayfa > Makaleler > TAM TASDİK SÖZLEŞMELERİ



BİLGİLENDİRME YAZILARI

ANGIN-2015-03

TAM TASDİK SÖZLEŞMELERİ

Bilindiği üzere Yıllık Kurumlar Vergisi beyannameleri ile bunlara ekli mali tablo ve bildirimlerin Yeminli Mali Müşavirlerce onaylanmasına ilişkin esaslar SM, SMM ve YMM Yasasının 18 no.lu Genel Tebliğinde açıklanmıştır. Bu tasdikin kısa tanımı “Tam Tasdik” olarak belli edilmiştir.

Yeminli Mali Müşavirlerle Tam Tasdik sözleşmesi düzenlemenin mükellefe yararı nedir?

1- Vergi yasa-tebliğ-özelge ve sirkülerlerinde bulunan kendilerini ilgilendiren konularda düzenli olarak yazı ile bilgilendirilmek.

2- Kayıtlarında olabilecek yanlışlıkların yıl içerisinde düzeltilmesi

3- Mal ve hizmet satın alınan yerlerin denetlenerek sakıncalı olabilecek alt firmalar konusunda uyarılmak.

4- Sözleşme örneğinin maliye bakanlığı kayıtlarında bulunması nedeniyle ve tebliğlerdeki açık hükme dayanarak incelenme riskinin azaltılması.(Çünkü Yeminli Mali Müşavirlerle Tam Tasdik Sözleşmesi bulunan kurumlar Maliye Bakanlığınca incelenmiş sayılırlar.)

Tam Tasdik Sözleşmesi düzenlemek için geçilmesi gereken bir ciro var mıdır?

Bu gün için böyle bir zorunlu had bulunmamaktadır. Ancak kurumlar kendi çıkarlarını düşünerek cirolarının küçük ya da büyük olduğuna bakmadan kendileri için yararlı olacağını düşünüyorlarsa bu sözleşmeyi düzenlemelidirler.

Tam Tasdik Sözleşmesinin süresi ne zamandır?

Bu sözleşme genel kural olarak yıl içinde her zaman yapılabilir. Geçerliliği ne zaman yapılırsa yapılsın 1 Ocaktan başlar. Ancak Şubat sonuna kadar Tam Tasdik yaptırmayan kurumlar aşağıdaki avantajlardan yararlanamazlar.

- Aylık 448.000,00 TL.nı geçen KDV İadeleri YMM raporu ile alınamaz.(Tam Tasdik yapılmazsa)

- Alt firmalarla ilgili karşıt incelemelere Yeminli Mali Müşavir yanıt veremez.

- Yıllara sari inşaat ve onarım işlerinden doğan GV tevkifatı iadesi YMM raporu ile alınamaz.

Bu açıdan bu üç unsurdan da yararlanmak için sözleşmelerin ŞUBAT SONUNA DEK DÜZENLENMESİ GEREKİR.

Bu konular dışında yıl içinde düzenlenen sözleşmeler de geçerlidir.(Düzenlenen sözleşmeler Şubat ayı sonuna dek internet vergi dairesinden bildirilmektedir.)

Tam Tasdik Ücreti Ne kadardır?

2015 yılı için Tam Tasdik sözleşmelerinden alınacak ücret kurumlarda en az yıllık 14.800,00-TL. dir.(KDV hariç) Buda aylık yaklaşık 1.250,00-TL+KDV olmaktadır.

KDV İADESİ SÖZLEŞMELERİ

- İhracat ve İhraç Kayıtlı Satışlardaki KDV İadeleri

- KDV Oranı İndirilen Mal ve Hizmetlerle İlgili Olarak Doğacak KDV İadeleri(İndirimli Oran)

- Yapım İşlerinden ve Değer tevkifatlı işlemlerden doğan KDV iadeleri

- Limanlarda Yapılan İnşaat-İmalat Hizmetlerinden Doğan KDV İadeleri (KDVK 13/B ve 13/E)

- Deniz ve Hava Taşıma Araçları İle İlgili KDV İadeleri(KDVK 13/A)

- Teşvikli Makine Satışlarına Tanınan KDV İstisnasından Doğan KDV İadeleri (KDVK 13/D)

- Ulusal Güvenlik amaçlı Satışlarla İlgili İstisnadan Doğan KDV İadeleri(KDVK 13/F)

Yukarıdaki konularda aylık 5.000,-TL’nı geçen KDV İadelerinin YMM Raporu ile alınması zorunludur. Bunun içinde KDV İadesi sözleşmesi düzenlenmesine gerek bulunmaktadır.

KDV İadesi Raporunun Ücreti Ne kadardır?

Bu tutar alınacak iadeye göre %8 den başlamakta ve azalan oranlı bir seyir izlemektedir.

Burada dikkat edilecek birkaç konu vardır.

a-) KDV oranı indirilen yani % 1 ya da %8 KDV’si olan teslim ve hizmetlerde alınacak iade, ya yıl içinde mahsuben ya da yıl bittikten sonra topluca nakden alınabilmektedir. Nakden almak için izleyen yılın Kasım ayına dek mutlaka iade talebi gerekir. Talep edilmezse iade hakkı kaybolmaktadır.

b-)Yapım işlerinden doğan iadelerde süre sınırlaması yoktur. Geçmiş yıllara rapor düzenlenebilmektedir. Ancak istenecek iade kesinti tutarını aşamamaktadır.

c-) İhracat ve istisnalarla ilgili iadelerde KDV devirleri yeterli ise geçmiş yıllara da rapor düzenlenebilir. Süre konusunda sınırlama yoktur.

d-) Yıllara yaygın inşaatlardaki hak edişlerden doğan GV stopajı iadelerini nakden almak için mutlaka YMM’lerle süresinde Tam Tasdik sözleşmesi yapmak gerekir. Tam Tasdiksiz GV Stopajı İade Raporu yazılamaz.

e-) KDV iade raporlarında alt sınır 1.500,-TL (KDV hariç)dir. İmalatçı olmayan ihracatçılarda buna %10 artış yapılmaktadır. Tam Tasdik sözleşmesi olmayan kurumlarda %20 artış yapılmaktadır.