Bilindiği gibi GVK 94.maddesine göre yıllara yaygın inşaat işlerini yapanlara ödenen hak ediş bedellerinden %3 GV Stopajı yapılmaktadır.
Yıllara yaygın inşaat ve onarım işlerinde işin bitimi ise geçici kabul tutanağının idarece onaylandığı tarihtir. (GVK md.44) Yani geçici kabul tutanağının düzenleniş tarihi önemli değildir. Aynı yasa maddesine göre işin bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderler ve elde edilen hasılat içinde bulunulan yılın geliri ve gideri sayılır. Yani kısaca artık alınan hak edişlerin yıllara yaygın inşaat gelirleri ile ilgisi yoktur. O nedenle bu hak edişler üzerinden GV Stopajı yapılmamalıdır.
Buna Karşın Stopaj Yapılırsa Ne Olur? Öncelikle yıllara yaygın inşaat işini yapan firma konuyu açıklayıcı bir yazı ile başvurarak bu stopajı yaptırmamalıdır. Yapılmışsa iadesi istenmelidir. Her itiraza karşı bu stopaj yapıldıysa firma bu stopaja ilişkin ertesi yıl talep edeceği stopaj iadesini vergi dairesinden almakta sıkıntı ile karşılaşır. Çünkü yukarıda anlatılan yasa hükmü karşısında daire, bu hak edişin stopajına ilişkin iadeyi yapmak istemeyecektir.
Sonuç olarak; yıllara yaygın inşaatlarda geçici kabulün onay tarihi atlanmamalıdır. Bu onaydan sonra kesin kabule kadar olan sürede alınan tüm hak ediş bedelleri o yılın geliri sayılıp yıl içinde beyan edilir. Bu arada yapılan giderlerde yine o yılın gideri olarak yıl içinde değerlendirilir.