Skip Navigation LinksAnasayfa > Makaleler > YILLARA SARİ İNŞAATLAR İLE İLGİLİ SORULAR


YILLARA SARİ İNŞAATLAR İLE İLGİLİ SORULAR

1- SAİR GELİRLERE ORTAK GİDER DAĞITIMINDAN PAY VERİLİRMİ?

Demirbaş ve taşıt satışı, kiraya verilmesi, elde edilen mevduat faiz geliri, yabancı paralardan değerleme sonucu oluşan kur farkı geliri gibi arızi kazançlar işletmenin sürekli faaliyeti olmadığından bu gelirlere ortak gider dağıtımından pay verilmemelidir.

2- HAKEDİŞ RAPORU DÜZENLENİR AMA ÖDEME YAPILMAZSA YİNEDE TEVKİFAT YAPILIRMI?

Hakediş raporu hesaben ödemeyi göstermektedir. O nedenle yasada nakden veya hesaben ödeme denildiği için hesaben ödemenin gerçekleştiği an (yani hakediş raporu düzenlenip kayıtlara girdiğinde) tevkifat da yapılacaktır.

3- ALT TAŞERONLARA ÖDEMELER KISMEN YAPILMIŞSA TEVKİFATIN DURUMU NE OLACAK?

Taşeron firmanın faturası kayıtlara girip hakedişi düzenlendiği tarihte hesaben ödeme gerçekleşmiştir. Bu tarihte GV kesintisi de yapılır.

4- TAŞERONLARLA ANA YÜKLENİCİ ARASINDA HER YIL İÇİN AYRI SÖZLEŞME DÜZENLENEBİLİRMİ?

Uygulamada genelde tevkifattan kaçınmak için alt taşeronlarla her yıl için ayrı sözleşme yapılmakta ve sözleşme 1 yıllık olduğundan kesintide yapılmamaktadır.

Ancak bu durumun oldukça risk taşıdığı unutulmamalıdır. Bir inceleme olduğunda inceleme elemanlarının çoğunluğu yapılan işin birbirinin devamını oluşturduğunu ve dolayısıyla bu sözleşmelerde muvazaa bulunduğunu (danışıklılık) öne sürüp yüklenici firmaya raporlar yazmaktadırlar. Bu da geçmişe dönük ceza – faiz ve vergi yükü anlamına gelir.

5- ANA YÜKLENİCİNİN TAŞERONLARA YAPTIĞI ÖDEMEDEN TEVKİFAT YAPMAMASININ SONUCU NEDİR?

Bu doğrudan vergi tarhiyatını doğurur. Salınan vergiye hem ceza hem gecikme faizi uygulanır. Ancak mahsup dönemi geçmişse ve alt taşeron kestiği faturaları beyan edip vergisini ödemişse o zaman yükleniciden yalnızca zamanında yapılmayan tevkifatın cezası ve gecikme faizi alınır.

6- OKUL İNŞAATLARINDA DV MUAFİYETİ?

222 Sayılı İlk Öğretim ve Eğitim yasasına dayanarak yapılan yıllara yaygın inşaatlardan dolayı ödenecek hakediş bedelleri DV’den muaftır. Aynı şekilde bu işlerle ilgili ihale kararı ve sözleşmelerde de DV yoktur.

7- HAKEDİŞLERLE İLGİLİ FİYAT FARKLARINDA TEVKİFAT VARMI?

Fiyat farkları hakediş mahiyetindedir. O yüzden bunlardan da ödeme sırasında kesinti yapılmalıdır.

8- YILLARA YAYGIN OLMAYAN BİR İŞİN HAKEDİŞ ÖDEMESİ SONRAKİ YILA KALMIŞSA BU ÖDEMEDEN KESİNTİ YAPILIRMI?

Yapılmaz. Çünkü iş her yönüyle bittiği halde hakediş ödemesi ertesi yıla kaldığı için bu iş yıllara yaygın iş kapsamına girmez ve tevkifat da yapılmaz.