Türkiye’de yerleşik olmayan kişiler ile iş yeri-yasal merkezi ve iş merkezi yurtdışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve yalnızca yurtdışında yararlanılan
-Mimarlık-Mühendislik
-Tasarım-Yazılım
-Tıbbi raporlama
-Muhasebe kaydı tutma
-Çağrı merkezi hizmeti
-Veri Saklama Hizmetleri ile
İlgili Bakanlığın izin ve denetimine tabi olan eğitim ve sağlık hizmetlerinden sağlanan kazancın %50’si beyan edilen kurum kazancından indirilebilir.
İndirim İçin Koşullar ve Özellikler
-Ana sözleşmede yukarıda yazılı faaliyetler esas faaliyet konusu olarak yazılı olmalı. (Bunlardan biri ya da birden fazlası yer alabilir.)
- Bu işletmelerin Türkiye’de yerleşik kişilere de hizmet veriyor olması indirimden yararlanmayı engellemez. Ama buna indirim uygulanmaz.
-Sağlık işletmelerinin elde ettiği kazançlara indirim uygulanabilmesi için Sağlık Bakanlığından ruhsat alınarak faaliyet gösterilmelidir. Eğitim alanındaki işletmelerde Milli Eğitim Bakanlığından alınan izin ve ruhsat ile faaliyet göstermelidir. Sağlık Turizmi konusunda faaliyet gösteren işletmeler Sağlık Bakanlığından ruhsatlı iseler indirimden yararlanırlar.
-Hizmet Türkiye’den yalnızca ve özellikle yurtdışında yerleşik kişi ve kurumlar için yapılmalıdır. Bu hizmetler fiilen verilmelidir. Bu hizmetlere asistanlık-danışmanlık ve aracılık hizmetleri indirimden yararlanamaz
-Yapılan hizmetin faturası yurtdışında yerleşik kişi ve kurum adına düzenlenmelidir.
-Hizmetten yurtdışında yararlanılacak ya da eğitim ve sağlık hizmetlerinin yaptırılması yurtdışında olacak.
İndirim Tutarı Nasıl Bulunur?
İndirim kapsamındaki faaliyetten elde edilen hasılattan bu faaliyetler nedeniyle yüklenilen gider ve maliyetlerin düşülmesi ile bulunacak kazancın yarısı kurumlar vergisi beyannamesindeki “Kazancın Bulunması Halinde İndirilecek İstisna ve İndirimler” bölümüne yazılarak indirilir.
Faaliyet sonucu zararlı ise indirim olmaz. Mükellefin diğer indirim ve istisnaları varsa ya da geçmiş yıl zararı varsa ve bu nedenle indirim uygulanmazsa, indirilemeyen tutar izleyen yıla devredilemez.
İndirim Kapsamındaki Kazançlar
İndirim kapsamında kabul edilen faaliyetler ile kapsam dışı işler beraber yapılıyorsa indirim uygulanacak kazanca ilişkin hasılat-gider ve maliyet ayrı olarak saptanır. Ayrı saptanması olanaksızsa ortak genel giderler oranlama yapılarak dağıtılır. Amortismanlar kullanıldıkları gün sayısına göre dağıtılır. Gün sayısı saptanamayanlar ise ortak genel giderler gibi dağıtılır.
İndirim Kapsamındaki Eğitim ve Sağlık Hizmetleri ile İlgili Verilecek Form
İndirim kapsamı eğitim ve sağlık hizmetleri ile ilgili kazanç elde eden işletmeler, hizmet verdikleri gerçek kişilerle ilgili bilgiler içeren bir formu her geçici vergi beyannamesinin eki olarak vereceklerdir.
Ayrıca sağlık ve eğitim hizmet işletmeleri aldıkları ruhsatların bir örneğini istisnadan yararlanılacak ilk yılın kurum beyannamesi verme süresine kadar vergi dairesine vereceklerdir.
Esas Faaliyet Konusu Dışındaki Gelirler
İlgili şirketlerin örneğin kur farkı gelirleri, arizi kazançları-faiz gelirleri, sabit değer satış gelirleri indirim kapsamında değildir.