Skip Navigation LinksAnasayfa > Makaleler > SPONSORLUK HARCAMALARI VE BUNLARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ (KVK.GEN.TEB.1)



BİLGİLENDİRME YAZILARI

ANGIN-2013-17


SPONSORLUK HARCAMALARI VE BUNLARIN GİDERLEŞTİRİLMESİ (KVK.GEN.TEB.1)


3289 sayılı Gençlik ve spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Yasa ile 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Yasa kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının,

Bu yasalara uyarınca saptanan amatör spor dalları için tamamı

Profesyonel spor dalları için% 50’ si kurum kazancından indirilebilir.


NELER SPONSORLUK HARACAMASIDIR?

- Sponsor kurumun adının anılması koşulu ile,

- Resmi spor organizasyonları için yapılan saha- salon- tesis kira bedelleri

- Sporcuların beslenme – seyahat- barınma giderleri

- Spor malzemelerinin bedelleri

- Gençlik ve Spor Genel Md. Tarafından uygun görülecek spor tesisleri için yapılanan ayni-nakdi harcamalar

- Spor yarışmalarının sonucuna göre sporculara ve teknik adamlara verilen prim mahiyetindeki nakdi-ayni ödemeler

SPONSORLUK HARCAMASI SAYILMAYANLAR

ÖRNEK=Bir kurum bonservisini karşılayarak bir kulübe bir kulübe transfer ettiği bir sporcuyu aynı zamanda şirketin yada ürünlerin tanıtım reklamlarında kullanması durumunda bu reklam harcamaları bonservis bedelinden ayrıştırılarak reklam gideri olarak dikkate alınır.(Sözleşmede belirtilmek ve emsaline uygun olmak koşu ile)

HANGİ ALANLARDA SPONSORLUK YAPILABİLİR

- Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün yıllık faaliyet programında yer alan ulusal- uluslar arası Gençlik ve Spor organizasyonları

- Spor Kulüpleri ile federasyonların yıllık programlarında yer alan eğitim altyapı faaliyetleri gibi resmi sportif faaliyetler (sporcuların transfer bedelleri dışında)

- Kamu kurumlar- yerel yönetimler ve Gençlik ve Spor kulüplerine ait tesislerin Genel Müdürlükçe uygun görülenlerin yapım-ikmal-onarım ve bakımı

- Gençlik ve Spor organizasyonlarının yapılması, sportif araç ve gereçlerin temini

- Ferdi Lisanslı sporcuların Genel Müdürlük yada federasyonlarca katılmalarına izin verilen ulusal- uluslararası spor organizasyonları

- Türkiye Milli Olimpiyat komitesi ile Paralimpik komitesinin spor faaliyetlerine ilişkin hizmetleri

SPORSONLUK SÖZLEŞMESİ

Sponsorluk işleminde taraflar arasında yazılı sözleşme zorunludur. Sponsorluk sözleşmesinin bir örneği 10gün içinde sponsorluğu alan tarafından Genel Müdürlüğe gönderilir.

Sözleşmede

- Tarafların ad- soyad- ünvanları, ev ve işyeri adresleri

- Bağlı oldukları vergi dairesi- vergi numaraları

- Sponsorluğun konusu

- Nakdi sponsorlukta sözleşme bedeli-sponsorun banka hesabı , Aynı sponsorlukta yaklaşık bedel

- Faaliyetin – tesisin yapım-bakım-onarım işlerinin başlama – bitiş tarihleri-yeri

- Sponsorluğunun başlama bitiş tarihleri

- Tarafların hakları-mücbir sebepler dışındaki yükümlülükleri

- Anlaşmazlıkların çözüm yeri

UYGULAMA

Sponsorluk uygulamasının esasları Gençlik ve Spor Gen.M.d. yönetmeliğinde vardır.(16-6-2004 tarih ve 25494 sayılı Resmi Gazete)

Bu yönetmeliğin 8. Maddesine göre taraflar arasında bir sponsorluk sözleşmesi yapılır.

4 ve 13. Maddelerine göre verilen sponsorluk desteğinin VUK ‘da düzenlenmiş belgelere bağlanması zorunlu değildir.

4. maddesine göre belge deyince sponsorluk ve reklam hizmet işlemlerinin belgesi, nakdi destek deyince sponsor tarafından yapılan parasal ödeme, aynı destek deyince sponsor tarafından mal ve hizmet alım harcamaları anlaşılır.

Sponsor tarafından nakdi bir destek yapılmış ve bu bedel hizmeti alanın banka hesabına yatırılmışsa bankanın vereceği dekont bağışın tevsik edici belgesidir. Ancak dekontta paranın sponsorluk amacıyla yatırıldığı belirtilmelidir. Nakdi destek elden teslim edilmişse alındı makbuzu tevsik edici belgedir.

Sponsor tarafından ayni bir destek yapılmışsa, işletme varlıklarından ayni olarak yapılan desteğin ilgili kuruşlara teslim edilmesi durumunda teslim edilen değerler için fatura düzenlenir. Faturada teslimin sponsorluk amaçlı olduğu belirtilir, fatura hizmeti alan adına düzenlenir, arka tarafınada hizmet alanın imzası alınır. Ayni değerler sponsor tarafından dışarıdan sağlanarak bağışlanıyorsa hizmeti alanlar tarafından bir alındı makbuzu düzenlenir.

Makbuz karşılığı olmadan yapılan bağış ve yardımlar mükelleflerce indirilemez. Sponsorluk yönetmeliğine göre yapılan harcamalar harcamanın yapıldığı yıl indirilebilir.

Sponsor olmak isteyenler kurumlar kendi vergi dairelerine başvurup vergi borcu olmadığına ilişkin yazı alacaklar ve yapılan sözleşmenin bir örneğini vergi dairesine vereceklerdir.

VERGİSEL AVANTAJLARI

a) Gelir ve Kurumlar V. Yükümlülerince daha önce gider olarak dikkate alınmış olan sponsorluk harcamaları KKEG olarak beyan ettikleri gelirlerine veya kurum kazançlarına eklenecektir. Bundan sonra kurum beyanında kurum kazancı oluşursa, yapılan harcamalarının amatör dallar için tamamı, profesyonel spor dalları için %50’si beyannamede indirilecektir.

b)Zarar beyanı olan kurumlar bu uygulamadan yararlanamaz.

c) Bu uygulamadan yalnızca harcamanın yapıldığı yıl yararlanır.

d)Geçici vergi dönemlerinde de uygulama geçerlidir.

e)KDV yönünde ise harcama ayın olarak yapılarsa Ayni bu faaliyetlerde kullanılmak üzere mal ve hizmet satın alınırsa yüklenilen KDV, mükellefin tahsil ettiği KDV den indirilmez. Ancak gider yazılabilir.