Skip Navigation LinksAnasayfa > Makaleler > YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNDE ÖNEMLİ KONULAR



YILLARA YAYGIN İNŞAAT İŞLERİNDE ÖNEMLİ KONULAR

1- Yıllara yaygın inşaat ve onarım işleri ile ilgili hakediş bedelleri üzerinden kesinti yoluyla ödenen vergiler (%5’ler) söz konusu işin tamamlandığı yıla ait hesaplardan kurumlar vergisinden mahsup edilir.Yani bitmeyen bir taahhüt ile ilgili olarak kesinti yoluyla ödenen vergiler mahsup edilemez.Örneğin aynı yıl içinde birden çok yıllara yaygın inşaat onarım işi yapan bir kurumun, her işten doğan hakediş bedellerinden kesinti yapılır ancak bu vergilerden yanlızca biten işe ait olan kesintiler mahsup edilir. Mahsubu gereken miktar kurum beyanındaki kurumlar vergisinden fazla ise bu durumda mahsup edilemeyen bir kısım var demektir.O zaman durum vergi dairesince mükellefe yazı ile bildirilir. Mahsubu yapılamayan kısım bu yazının alınış tarihinden başlayarak 1 yıl içersinde mükellefin başvurması durumunda iade edilir.Bu iade mahsuben de olabilir.Mahsup işlemi mükellefin diğer vergi borçlarına mahsup biçiminde olur.Nakit iade talebinin 100,000,-YTL ’ye kadar olan kısmı tam tasdik sözleşmesi düzenlenen YMM ’nin yazacağı Tam Tasdik Raporuna göre iade edilir.100,000,-YTL ’yi aşan kısmın iadesi ise Maliye incelemesi ile yapılır.Nakden istenebilecek olan alacak üçüncü kişilerin vergi borçlarına mahsup da edilebilir.

2- Yıllara yaygın inşaat onarım işi yapanlar işin bir kısmını yada bütününü taşeronlara yaptırabilirler.Bu durumda yaptırılan iş de yıllara yaygın iş ise taşeronlara yapılan ödemeler üzerinden de vergi kesintisi yapılacaktır.

3- Sözleşmenin yapıldığı yılı izleyen yılda başlanıp başlandığı yıl bitirilen inşaat ve onarım işleri GVK 42.mad. kapsamına girmez, bu işlerde kesinti yapılmaz.

4- Yıllara yaygın inşaat onarım işlerinde işin bitimi geçici kabul tutanağının idarece onaylandığı tarihtir.(Düzenlendiği tarih değildir.)

5- Yıl içinde birden çok inşaat ve onarım işi birlikte yapılıyorsa her yıla ait genel giderler, bu işlere ilişkin harcamaların toplam harcamadaki oranına göre dağıtılır. Burada önemli nokta inşaat işleriyle hiç ilgisi olmayan genel giderler dağıtılmayacaktır. İnşaat işleriyle ilgisi olanlar dağıtılacaktır.

6- İş bittikten sonra ortaya çıkan bu işle ilgili gelir ve giderler hangi yıl ortaya çıkmışsa o yıl kâr ve zararının saptanmasında dikkate alınır.

7- Geçici kabul tutanağının idarece onaylandığı tarihten sonraki dönemlerde yapılan hakediş ödemelerinde G.Vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

8- GVK 42.md. kapsamındaki yıllara yaygın inşaat işleri geçici vergiye tabi değildir.İşin bitim tarihi itibariyle biten işin gelir ve giderleri geçici vergi matrahlarına dahil edilmez.Yapılan vergi kesintileri de geçici vergiden mahsup edilemez.Biten işler kurum beyanına alınacak, kesilen vergilerde bu beyandaki kurumlar vergisinden mahsup edilecektir.

9- Bir inşaat işi örneğin; Aralık/2006’da başlasa ve Ocak/2007’de bitse bile süresi 2 ay olduğu halde yıllara yaygın inşaat işi sayılır.